Komisija ispituje Ferero i Aleksu Šantića

ponedeljak, 07 septembar 2015 19:17
Izvor: RTV
 
BEOGRAD -Komisija za zaštitu konkurencije Srbije objavila je danas da je pokrenula postupak ispitivanja koncentracije koja je nastala kada je firma Agriser, u vlasništvu Ferera, preuzelo poljoprivredno preduzeće "Aleksa Šantić".

 

Kako se navodi u zaključku koji je objavljen na sajtu te komisije (kzk.gov.rs), po službenoj dužnosti je pokrenut postupak ispitivanja te koncentracije koja je sprovedena iako nije odobrena u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije.

Komisija je postupak pokrenula jer je utvdila da je vlasnik Agrisera, kompanija Ferero trejding iz Luksemburga, u obračunskoj godini koja prethodi godini sprovođenja koncentracije koja se isputuje (2014. godini), na svetskom tržištu i tržištu Srbije ostvarila ukupne prihode koji, prema Zakona o zaštiti konkurencije, nadmašuju propisane uslove za postojanje obaveze prijave koncentracije.

aleksa santic logo

Precizira se da je Ferero, koji je proizvođač poznatih svetskih prehrambenih brendova "kinder", "ferero" (Ferrero), "nutela (Nutella), na svetskom tržištu u 2014. godini ostvario prihod veći od 100 miliona evra, a na tržštu Srbije prihod veći od 10 miliona evra, ostvaren prodajom proizvoda preko distributera.

Kompanija Ferero kupila je u aprilu ove godine imovinu poljoprivrednog preduzeća "Aleksa Šantić" za 7,95 miliona evra. Reč je o poljoprivrednom zemljištu ukupne površina 699,5 hektara sa pratećim objektima, a kupac je formalno kompanija Agriser iz Beograda, čiji je Ferero vlasnik.

Kompanija Agriser bila je jedini učesnik na licitaciji za imovinu preduzeća iz mesta Aleksa Šantić, kod Sombora, i zemljište je prodato po početnoj ceni. Kako je tada objavljeno, Agriser je ponudio da u naredne dve godine investira u zasad lešnika na svih oko 700 hektara.

Poslednji put izmenjeno ponedeljak, 07 septembar 2015 19:23
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Pročitano 2035 puta

KALENDAR AKTIVNOSTI

VREMENSKA PROGNOZA

CRKVENI KALENDAR

KURSNA LISTA

Konvertor valuta

Cene Septembar 2015