Domaćinstvu sa najviše lasta tona kukuruza

sreda, 26 maj 2021 11:54

Domaćinstvo sa najviše aktivnih gnezda seoskih lasta biće nagrađeno pobedničkim priznanjem i tonom kukuruza, a sva ostala domaćinstva koja su učestvovala u takmičenju dobijaju šansu u izvlačenju "Srećno gnezdo" u kojem mogu osvojili vaučer za kupovinu sadnica voća. Seoske laste, jedan su od vesnika proleća, a domaćinstva gde su svile makar jedno gnezdo mogu se nadati da će im seoske laste doneti i vredne nagrade. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije petu godinu za redom organizuje takmičenje "Domaćinstvo koje su laste izabrale". Prijave su otvorene do 7. juna 2021.

- Cilj ovog tradicionalnog takmičenja je da ukaže na činjenicu da su priroda, u ovom slučaju seoske laste, i mala seoska domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način ugrožena i da im preti nestanak usled zamiranja sela i pritiska koji stvara moderna poljoprivreda - kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i dodaje: "Zato želimo da pohvalimo i nagradimo mala domaćinstva koja svojim opstajanjem na selu, trudom i ljubavlju omogućavaju opstanak seoskih lasta i prirode". 

Prijave na takmičenje su moguće putem onlajn formulara ili pozivom na telefon 062/15-69-665 do 7. juna 2021. Кonačni rezultati takmičenja biće objavljeni do 13. juna 2021. na stranici www.pticesrbije.rs i u sredstvima javnog informisanja. Detaljna pravila takmičenja možete pročitati ovde.

Da bi učestvovali na takmičenju učesnici moraju ove godine da poseduju najmanje jedno ili više aktivnih (zauzetih) gnezda seoskih lasta u svom domaćinstvu. Učesnici moraju da prijave stvaran broj aktivnih gnezda seoskih lasta. Žiri će proveriti verodostojnost prijavljenog broja gnezda.

Intenzivna poljoprivreda, čiji nagli razvoj počinje sredinom prošlog veka, dovela je do gubitka različitih tipova staništa što je uzrokovalo smanjenje brojnosti biljnih i životinjskih vrsta. Primer negativnog uticaja promene poljoprivrednih praksi je zamiranje tradicionalnog stočarstva koje uključuje ispašu domaćih životinja na travnim površinama. Zarastanjem i preoravanjem pašnjaka, nestaje jedan čitav travni ekosistem. 

Broj gnezda mora biti prijavljen do 7. juna 2021. do 23 sata. Кonačni rezultati takmičenja biće objavljeni na stranici www.pticesrbije.rs do 13. juna 2021. i u sredstvima javnog informisanja. Pobednici konkursa će biti obavešteni o nagradama u posebnom imejlu ili telefonskim pozivom od strane Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Dodatne informacije možte dobiti slanjem upita na imejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. , ili pozivom na telefon 062/15-69-665.

Poslednji put izmenjeno sreda, 26 maj 2021 12:23
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Pročitano 1431 puta

KALENDAR AKTIVNOSTI

VREMENSKA PROGNOZA

CRKVENI KALENDAR

KURSNA LISTA

Konvertor valuta

Cene Septembar 2015